vrijdag 9 september 2011

Krimp

CBS De Rots in Harpel: wegens krimp gesloten.
Toen wij hier twaalf jaar geleden neerstreken, had het in de buurt liggende gehucht Harpel nog een basisschool, een buurthuis, een kerkje (in het buurthuis), een brievenbus en een glasbak. Het schooltje balanceerde weliswaar de laatste jaren tussen doorgaan en opheffen, maar al sinds 1920 hield het het hoofd steeds boven water. Dit jaar viel echter het doek. Nog slechts veertien kinderen - verspreid over acht groepen - bevolkten de school. Nu, bij het begin van het schooljaar, wordt het gemis pas echt voelbaar, getuige ook de volgende - schrijnende - tekst op de website van Harpel:
Slogan ontbreekt…..helaas
Jarenlang hing de laatste dag van de vakantie en dagen erna een spandoek boven de Harpelerweg met de tekst "De scholen zijn weer begonnen"; de bedoeling hiervan was om de autorijders te waarschuwen: er kunnen kinderen op de weg lopen. Helaas ontbreekt die slogan nu, daar er van de kinderen van de basisschool 'De Rots' niemand meer op het schoolpad loopt helaas, ook zullen de kinderstemmen niet meer gehoord worden, een grote verarming voor de inwoners van Harpel, daar moeten we wel even aan wennen.
Over en sluiten
Met een reünie, toespraken en het afscheidslied 'Over en sluiten maar' hebben (oud-)leerlingen, leraren en dorpsbewoners voor de zomervakantie met veel weemoed afscheid van hun school genomen. De oudste leerling mocht de deur op slot doen en ere-voorzitter Abel Tempel (ook oud-leerling) kreeg op het pleintje voor de school een bank aangeboden, als herinnering aan de 91 jaar dat Harpel een school had. De school die de 'ziel' van het dorpje vormde, veel activiteiten organiseerde en ook jarenlang een dorpskrantje verspreidde.

 Het Abel Tempel bankje. Op de achtergrond het Buurthoes.

Tol
Met de kerkdiensten was al jaren eerder gestopt en nu dreigen de volksdans- en gymnastiekclub van MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen) bij gebrek aan belangstelling het onderspit te delven.
Gelukkig bestaat Ons Buurthoes nog wel en ook de glasbak en de brievenbus zijn gebleven (maar die ontberen een ziel...).
Dat de krimp ook hier zijn tol eist is duidelijk. En verdrietig.


Een impressie van het afscheid van CBS 'De Rots' (bron: Harpelsite)
Klik hier voor een reportage van RTV Noord